­

MITO Estafette Stichting Energy4All banner3

Stichting Energy4All organiseert van 5 t/m 19 september de MITO Estafette, een verbindingstocht door heel Nederland om patiënten met een energiestofwisselingsziekte (Mito, mitochondriële ziekte) een hart onder de riem te steken. Maar ook om aandacht te vragen voor energiestofwisselingsziekten en geld in te zamelen voor het belangrijke onderzoek naar een medicijn tegen deze slopende ziekte.
De MITO Estafette valt samen met de World Mitochondrial Disease Week, in deze derde week van september wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor energiestofwisselingsziekten.
De MITO Estafette bestaat uit meerdere onderdelen, de grote estafette tocht, de 24 uurs hardloopchallenge en de alternatieve routes.

Grote MITO Estafette tocht
De grote MITO estafette tocht is een tocht van ruim 1000 km langs allemaal patiënten met een energiestofwisselingsziekte, de zogeheten MITO HART punten. Bij elk MITO HART punt wordt het estafette stokje overgedragen aan de volgende deelnemer, deze brengt het dan weer fietsend, lopend of bijv. met de scootmobiel naar een volgend MITO HART punt. 

De tocht begint op zaterdag 5 september in Rosmalen, een groep fanatieke fietsers fietst naar Beegden om daar het estafette stokje op te halen om daarna met het stokje weer terug te fietsen naar Rosmalen. Op dezelfde dag wordt er ook gestart in Moerstraten, hier begint het tweede estafette stokje zijn tocht. Dit estafette stokje komt aan het eind van de dag ook aan in Rosmalen waardoor de stokjes samen verder het land doorgaan op weg naar de volgende MITO HART punten om uiteindelijk op 19 september om 19:00 uur aan te komen in Nijmegen.

Voor meer informatie over de route en de deelnemers kijk op : Grote MITO estafettetocht

24uurs hardloopchallenge
Op 18 en 19 september vindt de 24uurs hardloopchallenge plaats, tijdens deze challenge legt een team van 6 fanatieke hardlopers in 24 uur een route af van 240 km. Zij beginnen hun loodzware uitdaging op vrijdag 18 september om 19:00 uur in Nijmegen. Tijdens de tocht lopen er continu 2 hardlopers, zij worden steeds afgewisseld met de andere lopers uit het team. De hardlopers die niet aan het lopen zijn rijden mee in het busje om zo de benen even rust te geven voordat hun volgende hardloop shift weer begint. Als alles goed verloopt komt het team op zaterdag 19 september om 19:00 uur aan in Nijmegen, samen met de laatste estafette deelnemer van de grote Estafette tocht.

Meer informatie en tijden vind je op de pagina van de Hardloopchallenge

Alternatieve routes
Je kan ook je eigen MITO Hart route (hard)lopen, fietsen of scooteren, dit kun je op dezelfde dag als de estafette doen maar kan ook op een geheel ander tijdstip.  Je kan bijvoorbeeld vanaf jouw eigen huis naar één van de MITO Hartpunten fietsen of lopen of misschien heb jij volopg energie en ga je langs meerdere MITO Hartpunten en maak je er een fantastisch leuke tocht van.

Wil jij al deze sportieve toppers sponsoren, zodat zij met nog meer positieve energie hun uitdaging aangaan en we weer dichterbij het medicijn komen, dit kan op: https://actie.energy4all.nl/project/mito-estafette  

Initiatief om te verbinden
Energy4All ambassadeur Paulien Vogelzang, zelf helaas ook Mito patiënt, kwam met het idee om deze mooie verbindingstocht te organiseren. "Ik kijk elk jaar enorm uit naar het evenement Forza4Energy4All in Italie waar ik als vrijwilliger actief ben en het zo fijn is om samen in actie te komen", vertelt ze. "Dat is logischerwijs afgelast dit jaar door het coronavirus, daardoor heeft de stichting ook veel minder inkomsten omdat vele andere acties en collectes zijn komen te vervallen. Er ontstond een idee in mijn hoofd om toch nog iets coronaproof te kunnen doen, waar we als lotgenoten samen deel van kunnen uitmaken, elkaar een hart onder de riem steken en toch weer het gevoel hebben samen iets te kunnen doen: een estafette door Nederland langs lotgenoten en ouders van de kinderen die we moeten missen door de ziekte maar nog altijd zo betrokken zijn.
Ik belde ambassadeur Remco van Gaal om te polsen wat hij van mijn plan vond. Hij bleek zelf ook te broeden op een plan om in 24 uur langs vele patientjes te gaan hardlopen is estafette vorm. We hebben onze krachten gebundeld en zo ontstond de MITO ESTAFETTE! Inmiddels is het team versterktdoor Erik Dijkstra en Nick Derks en zijn er 40 MITO HART Punten bevestigd en zal het 'stokje' ook echt het land doorgaan en geven de hardlopers al hun energie om samen met de laatste fietser te finishen. Wat is het een werk om het allemaal te regelen en dat kost me enorm veel energie, maar de enthousiaste en positieve reacties geven zoveel mentale kracht. Trots ben ik dat we dit samen toch nog kunnen doen dit jaar. Ik heb er heel veel zin in! Succes iedereen en bedankt voor de enorme steun!"

Volg de MITO Estafette via Facebook MITO estafette of via #MITOestafette

De deelnemers zouden het erg leuk vinden als je ze komt aanmoedigen, maar houdt hierbij wel de regels van het RIVM in acht.
Heb je leuke, mooie of ontroerende foto’s of filmpjes van de MITO Estafette of de hardloopchallenge, stuur ze door via onze socials of gebruik op jouw social media of Strava  #MITOestafette

­