­

MarinkaPeters blokjeBlog Marinka - november 2020

Marinka is moeder van drie kinderen, helaas is Luuk overleden aan een energiestofwisselingsziekte. Sindsdien zet ze zich in voor euthanasie bij kinderen en Stichting Energy4All.

Elk jaar vieren we Luuk zijn geboortedag

Op de vraag, hoe gaat het met ons? Kan ik zeggen, eigenlijk gaat het best wel goed met ons. 

Bijna 9 jaar geleden overleed onze lieve Luuk op 4 jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn energiestofwissellingsziekte. Wat een groot verdriet en wat een gemis, verder met z’n drietjes, niet meer compleet. Na jaren verdriet en zoekende hoe nu verder, kwam daar onverwachts een lichtpuntje. Iris werd opnieuw grote zus van een broertje, Bas. Vlak daarna maakten we deze mooie familiefoto. Alles veranderde. 

Het oude kamertje van Luuk werd omgetoverd tot een nieuwe babykamer. Dat betekende ook alle spulletjes van Luuk uitzoeken, pfffff dat was een hele klus die me vele tranen heeft gekost. De kleren die Luuk aan heeft gehad, uitzoeken en in de kast voor zijn kleine broertje. Toen Bas geboren werd kreeg hij die kleren aan en merkten we dat we dat eigenlijk niet heel erg moeilijk vonden maar juist heel erg mooi! 

Iris is inmiddels een jongedame van 14 jaar oud, in zit in de tweede klas van de middelbare school en Bas is een ondeugende jongen van bijna 6 jaar, hij zit in groep 2. Echt een broer en zus die af en toe niet met maar zeker niet zonder elkaar kunnen. En hoe mooi is het dat Iris verhalen vertelt over Luuk aan Bas, zo leert Bas zijn grote broer toch een beetje kennen. We praten samen heel vaak over Luuk. 

Op 21 december is Luuk geboren. Ik bak ieder jaar een taart met zijn naam, de leeftijd die hij eigenlijk zou worden en mooie sterren erop. Die dag vieren we Luuk zijn geboortedag, samen met de opa’s, oma’s, ooms en tantes. Ze komen dan even een taartje eten. Daarna gaan we meestal met z’n viertjes wandelen, in het park waar Luuk vanuit het dagverblijf ook altijd ging wandelen. We schrijven een brief, maken een tekening en hangen die aan een ballon die we daarna oplaten zodat Luuk post krijgt op zijn bijzondere dag. 

Op 16 maart was zijn sterfdag. Dat blijft altijd een lastige dag, deze dag moeten we maar gewoon door zien te komen. Dat deze dag zo lastig is en blijft heeft ook te maken met de manier van overlijden van Luuk. Dit hadden we graag anders gezien. Sinds het overlijden van Luuk probeer ik me hard te maken voor de mogelijkheid tot euthanasie bij kinderen tussen 1 en 12 jaar. Ik vind namelijk dat als een kind komt te overlijden dat dit kindje dan niet onnodig moet lijden tot het allerlaatste moment. Dit moet ook op een andere manier kunnen. 

Inmiddels heeft ons verhaal in een tijdschrift, in meerdere kranten en online sites gestaan, heb ik gesproken op een symposium van D66 en was ik in het RTL Nieuws. 
Iedere kans die ik hierin krijg grijp ik aan, niet voor mezelf of voor ons als gezin maar voor alle andere kindjes en hun gezinnen die dit leed bespaard kan blijven.

Heel veel liefs,
Marinka,
ook namens Iris, Luuk* en Bas.

Blog Marinka - Energy4All nieuwsbrief november 2020

 

­