­

Jochem2022 blokje

Column Jochem van Gelder

Jochem is TV-presentator en sinds 2008 een energieke
en betrokken ambassadeur van Stichting Energy4All.

Beat the energiestofwisselingsziekte

Terwijl ik mijn auto het mediapark opdraaide voelde ik mijn hartslag sneller gaan. Best vreemd want na al die jaren TV maken heb ik zo vaak de TV-studio’s van het Hilversumse bezocht. Maar vandaag was het anders. Er was meer druk, nee er was ándere druk. Voor mezelf maakte het niet zoveel uit of ik de kennisquiz wel tot een goed einde zou brengen, maar het doel van mijn missie was vele malen belangrijker. Geld winnen voor mijn goede doel: Stichting Energy4All en meteen van de gelegenheid gebruik maken om ‘ons’ verhaal te vertellen voor een groot kijkerspubliek.

De aanvraag was via de mail binnengekomen. Of ik kandidaat wilde zijn in het RTL-programma Beat the Champions. Ik kende het programma vaag. Wist dat Mollega Diederik Jekel een van de Champions was. Leuk om hem weer eens te zien maar het werd nog leuker toen ik las dat ik voor mijn eigen goede doel mocht spelen. Ik hoefde niet lang na te denken. € 1.000,- werd immers gegarandeerd en, al vaak gememoreerd, ‘science is money’ en € 1.000,- is weer € 1.000,- dichter bij het medicijn. Kortom, mijn antwoord was: “Dank voor de uitnodiging. Ik werk graag mee en heb een heel Goed Doel”.

Een week voor opname heb ik toch maar even een aflevering bekeken. Voor diegene die het programma niet kennen: je speelt in je eentje tegen vijf Champions. Vijf alwetende knappe koppen die als doel hebben om jou van een mooie geldprijs af te houden en Chantal Janzen vuurt op een vrolijke manier de vragen op je af. De eerste vragen zijn nog te doen en zorgen ervoor dat je een speelbedrag opbouwt. Appeltje eitje dacht ik nog kijkend vanaf mijn bank. Maar toen moest het echte werk nog beginnen. In ronde 2 moet je kiezen of je tegen 2, 3, 4 of 5 Champions speelt. Hoe meer Champions hoe meer geld je kunt verdienen maar ook hoe meer tijd zij krijgen om te antwoorden. De gast krijgt sowieso 60 seconden. Vraag goed beantwoord, gaat de tijd lopen bij de Champions en andersom. Klinkt zo ingewikkeld maar het gaat er met name om, om koelbloedig, rustig en beheerst het spervuur aan vragen te pareren. Nou ben ik redelijk competitief ingesteld. Kom uit een groot gezin, dus ik wil graag winnen. Nu helemaal omdat ik een mooi bedrag wilde veiligstellen voor Energy4All.

“Waar je thuis makkelijk
al je antwoorden
oplepelt, loop je op
het moment suprême vast”

Nou krijg ik op zulke tijdsdwingende momenten nogal eens last van een kleine verstandsvernauwing. Een soort black-out. Waar je thuis makkelijk al je antwoorden oplepelt, loop je op het moment suprême vast. Weet je het niet meer. Soort kopkortsluiting. Als warming- up had ik de namen van de Champions op een rijtje. Diederik, Cindy, Abel, Nynke en Devrim. Maar 20 seconden voor ik werd aangekondigd was ik ineens de naam van Chantal Janzen kwijt… Tanja, Sandra???? Een productiemeisje, die dacht dat ik een grap maakte toen ik haar vroeg hoe de presentatrice ook alweer heette, hielp me. “Chantal”, riep ze hoofdschuddend, net toen ik door diezelfde Chantal werd aangekondigd.

Hoe het afgelopen is? Dat was eind april te zien bij RTL4. Ik heb in ieder geval het verhaal van onze stichting goed kunnen vertellen. Iets, wat nu we de eindsprint aan het inzetten zijn, waardevol zou kunnen zijn. Omdat het inmiddels de hoogste tijd is dat we die verschrikkelijke, energievretende vijand verslaan. En… oh ja voordat ik het vergeet te vertellen: I HAVE BEATEN THE CHAMPIONS! En heb naast bekendheid voor de stichting en ziekte ook nog een mooi bedrag van € 8.000,- kunnen verdienen voor het medicijnonderzoek.

Jochem van Gelder

Jochem2022 Beat the champions en energiestofwisslingsziekte

Column uit de 1e editie van het Energy4All Magazine 2021
Foto van Jochem door De VerBeelding
Foto van the Champions en Chantal door William Rutteb

­