­

AD artikel medicijnmogelijkookbijcoronawerkzaam 4mei2020

In het Algemeen Dagblad staat vandaag een mooi artikel waarin professor Jan Smeitink vertelt overhet potentiele medicijn voor energiestofwisselingsziekte: Sonlicromanol. Nu kan de werking van dit medicijn ook helpen bij de behandeling van het coronavirus. Lees hier het artikel:

Radboudumc brengt nieuw medicijn in stelling tegen corona-infecties

NIJMEGEN - Een medicijn in ontwikkeling tegen energiestofwisselingsziekten werkt volgens het Nijmeegse Radboudumc mogelijk ook heilzaam bij coronapatiënten. 

Het middel remt ontstekingsreacties zoals die bij corona worden waargenomen, bijvoorbeeld in de longen. De hoop is dat toediening leidt tot een minder ernstig ziektebeloop, met name bij risicogroepen als ouderen en patiënten met overgewicht.

Hoogleraar Stofwisselingsziekten Jan Smeitink van het Radboudumc, tevens directeur van medicijnontwikkelaar Khondrion: ,,Het medicijn dat wij onderzoeken richt zich met name op schadelijke zuurstofverbindingen waardoor bij stofwisselingspatiënten schade optreedt in dna, eiwitten en vetcellen. Als extra werking van het middel, sonlicromanol, zagen we tot onze verrassing dat bepaalde stoffen werden geremd die ontstekingen veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen verhoogd zijn bij patiënten met covid 19.”

Gezonde volwassenen

Sonlicromanol is al getest op gezonde volwassenen en een kleine groep patiënten met energie-stofwisselingsziekten. ,,Met de toegepaste doseringen was de toediening veilig.”

In Leiden wordt nu bij een groep coronapatiënten gekeken of ze inderdaad veel meer van de specifiek met het nieuwe middel te behandelen ontstekingsstofjes in hun lichaam hebben. ,,Als het kan, beginnen we met een trial. Dat wil zeggen dat we een groep van proefpersonen het middel gaan geven, een andere groep van proefpersonen krijgt een placebo. Zo kun je zien of toediening de kans op genezing verhoogt of niet.”

Zo snel mogelijk

Khondrion werkt onder meer samen met het Leiden UMC. De nieuw ontdekte werking van het medicijn-in-ontwikkeling is nog niet in een wetenschappelijk artikel kenbaar gemaakt. ,,We hebben alvast een subsidieverzoek ingediend. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk beginnen met het testen op mensen.”

Andere onderzoekers van het Radboudumc bekijken bij proefpersonen of toediening van het bcg-vaccin tegen tuberculose de ziektesymptomen voor corona onderdrukt.  Smeitink: ,,Onderzoekers zijn over de hele wereld actief in de strijd tegen corona. Wij kijken naar een effectief medicijn, anderen kijken naar de mogelijkheden om zo snel mogelijk een goedwerkend vaccin te vinden.” 

Ook in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zijn wetenschappers druk met corona-onderzoek. Hier wordt onderzocht of extra vitamine K kan helpen om het ontstaan van bloedpropjes (trombose) tegen te gaan waar veel coronapatiënten last van hebben.

Bron: Algemeen Dagblad - 4 mei 2020
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/radboudumc-brengt-nieuw-medicijn-in-stelling-tegen-corona-infecties

Medicijnnderzoek naar Sonlicromanol steunen? Dat kan door o.a. te doneren aan of donateur te worden van Stichting Energy4All: https://energy4all.nl/steunenergy4all

­