­

Khondrion bringing energy to lofe

𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐨𝐫 𝐒𝐦𝐞𝐢𝐭𝐢𝐧𝐤 𝐤𝐢𝐣𝐤𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐰𝐨𝐠𝐞𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐞𝐧 𝐛𝐥𝐢𝐤𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐨𝐩 𝐰𝐚𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐨𝐧𝐬 𝐠𝐚𝐚𝐭 𝐛𝐫𝐞𝐧𝐠𝐞𝐧.
Kijk voor het originele (Engelstalige) artikel op https://www.khondrion.com/2021-a-year-in-review/
hieronder het artikel samengevat en vertaald naar het Nederlands.

Het jaar 2021 was het jaar van het aanpassen naar het ‘nieuwe normaal’. Het was een uitdaging om te zien hoe de wetenschap ontwikkelingen doormaakte en nieuwe therapieën werden ontwikkeld. Professsor Smeitink is zeer trots op hoe het team van Khondrion in 2021 heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van een behandeling voor mensen met een energiestofwisselingsziekte / mitochondriële ziekte.

De fase 2b KHENERGYZE studie (bij volwassen patiënten) heeft goede progressie gemaakt in 2021. Men kijkt uit naar de resultaten in 2022. In januari 2021 is goedkeuring verkregen van het EMA om het potentiële medicijn Sonlicromanol bij kinderen te gaan testen. Omdat mitochondriële ziekten een grote impact hebben op de kwaliteit van leven, vooral bij kinderen, is dit een essentieel onderdeel om de werking van het middel te testen bij kinderen met de ziekte. Hiermee is in april gestart.

In oktober is de KHENEREXT fase 2b studie gestart. Dit 52 weken durende onderzoek bekijkt de lange termijn effecten en veiligheid bij de aangedane mitochondriën bij patiënten.
Khondrion kijkt niet alleen naar de effecten voor patiënten met een mitochondriële ziekte, maar ook wat het medicijn eventueel voor andere ziekten zou kunnen betekenen. Zo is er ook aandacht voor het ontstekingsremmend effect van Sonlicromanol bij andere ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en prostaatkanker.

Afgelopen zomer is Khondrion verhuisd naar de Novio Tech Campus, één van Nederlands belangrijkste wetenschapscentra. Dit geeft Khondrion nieuwe kansen en mogelijkheden om de volgende stappen te zetten.

Hoewel er geen fysieke evenementen en congressen konden worden georganiseerd, kon Khondrion toch deelnemen aan belangrijke mitochondriële congressen. Dit is enorm belangrijk voor de samenwerking tussen wetenschappers, artsen en patiënten. Alleen samen kunnen we deze ernstige en slopende mitochondriële ziekten stoppen.
Ook is professor Smeitink blij dat met de contacten met de wetenschapsadviesraad die hem helpen waar nodig. Op de Khondrion website kan je hun verhalen lezen. Trots is hij ook dat hij dit jaar de kans heeft gekregen om verhalen uit te lichten van patiënten en families met een mitochondriële ziekte. Deze serie is opgenomen en via de website van Khondrion terug te kijken.

Het jaar 2022 zal een betekenisvol jaar worden voor Khondrion. De resultaten van de KHENERGYZE fase 2b studie en KHENEREXT fase 2b studie bij volwassenen zullen beschikbaar komen. Dit geeft belangrijke informatie om hopelijk verder te gaan naar de laatste fase van de medicijnontwikkeling.

Professor Smeitink sluit af met het bedanken van het getalenteerde en ontwikkelde team van Khondrion voor hun harde werken, standvastige toewijding en inzet om door te zetten voor de belangrijke behandeling bij patiënten. Ook de patiënten zelf wil hij bedanken voor de bijdragen aan de onderzoeken en alle informatie die ze geven die nodig is voor onderzoek. Zonder hen zou het werk niet mogelijk zijn. Als laatste wil Smeitink iedereen die Khondrion ondersteunt bedanken dat men in Khondrion blijft geloven. Er komen veel spannende ontwikkelingen aan in 2022 en hij kijkt uit naar alle updates die Khondrion kan doen in 2022.

Professor Smeitink wenst iedereen het beste voor de feestdagen en een gelukkig nieuw jaar.

Lees het gehele (Engelstalige) artikel op https://www.khondrion.com/2021-a-year-in-review/

Dank aan stichting Join4Energy om deze vertaling ter beschikking te stellen om te delen.

­