­

cheque overhandiging

Op zaterdag 18 mei was de veiling van het Dolls'house project van Peter Masselink. Jarenlang heeft hij, samen met zijn familie, vrienden en collega's toegewerkt naar dit moment. Door de coronapandemie liep de veiling een paar jaar vertraging op, maar dacht mocht de pret niet drukken.

Peter Masselink is archtitect en een groot liefhebber van zijn vak. Maar bovenal is hij vader van drie kinderen, dochters Imre* en Juliet en zoon Sverre*. Helaas hadden Imre en Sverre beiden een energiestofwisselingsziekte en zijn op jonge leeftijd hieraan overleden. Peter wilde iets doen voor het medicijn onderzoek van professor dr. Smeitink en kwam zo tot het idee om een poppenhuis project op te starten. Hij vroeg 20 collega architecten om mee te doen en al snel ontstond het project Dolls'House. Alle architecten werden gevraagd na te denken over het hebben van een energiestofwisselingsziekte en hoe een kind, zoals Sverre en Imre, met een dergelijke ziekte zou kunnen spelen. Wat zijn of haar belevingswereld is. Dat moest op een of andere manier tot uiting komen in een poppenhuis.
dolls 5

Er kwamen prachtige poppenhuizen uit voort in allerlei vormen, kleuren en groottes. Bij de één gaat alles om gevoel en bij de ander ben je volledig afhankelijk van je gehoor om zo het poppenhuis  te beleven.  De bijzondere poppenhuizen reisden sinds juli 2017 door Nederland. Ze hebben in bkkc in Tilburg, in Schunck in Heerlen, op de Dutch Design Week in Eindhoven en tijdens de Museumnacht in Arcam Amsterdam en in het Openbaar vervoer en Speelgoedmuseum in Doetinchem gestaan

dollshouse 2dollshouse

Bij het Art of living event in Rosmalen waren ze voor het laatst allemaal samen te bewonderen. Nog één keer kon er volop genoten worden van al het moois dat Peter en zijn collega's hebben gemaakt. Want het uiteindelijke doel was om er zoveel mogelijk geld mee in te zamelen voor het medicijn onderzoek. Onder leiding van een veilingmeester werden de poppenhuizen één voor één geveild. Ambassadeur Jochem van Gelder had de taak om de dag aan elkaar te praten en zo de mensen nog meer te enthousiasmeren om een mooi bod uit te brengen. Onder luid gejuich werden de biedingen ontvangen, allemaal voor dat ene doel; het medicijn!

De veiling was een groot succes want Peter mocht aan professor Smeitink en directeur Jolijn Knikman een prachtige cheque van maar liefst  €31.074,68 overhandigen. Professor Smeitink gaf tijdens het in ontvangst nemen nog een korte update over het medicijn onderzoek. 

dolls tuim

Na dit feestelijke moment werden alle archtiecten naar voren geroepen en bedankt voor hun inzet. Zij kregen van Peter en zijn vrouw Sandra een prachtige tuimelaar cadeau, het favoriete speelgoed van Sverre. 

Een feestelijk slot van een zeer geslaagd Dolls'house project. 

 Foto's: Colinda Jansen

dolls 8dollshouse 3dolls 6

­